Studio Daria

Yritys ja perustajan elävä tarina

Studio Daria on jatkuvasti kehittyvä terveyden ja hyvinvoinnin edistäjä.

Studio Darian missio on ihmisen autonomisen hyvinvoinnin edistäminen. Autonomisen terveyden ja hyvinvoinnin edellytyksenä ovat itsetuntemus ja yhteys sisimpään itseensä. Näiden avulla ihminen voi itsenäisesti vapautua kaikista ulkoisista häiriöstä ja saavuttaa oman todellisen luonnollisen tilansa.

Studio Darian idea on, että ihmisen sisäinen viisaus on ääretön ja jokainen voi saavuttaa terveyden omassa todellisessa luonnollisessa tilassaan. Tämä tila ei välttämättä palaudu päivässä, mutta, kun sinulla on ohjeet sen itsenäinen saavuttaminen on mahdollista.

Studio Darian katon alle valikoituneet lajit harjoittavat ja huoltavat – henkistä, fyysistä ja psyykkistä tasoa. Haluamme pitää tunti- ja kurssivalikoiman kaikille sopivana. Vaalimme  matalan kynnyksen ”Mieli Keho” -lajeja, jotka ovat hyvin selkeitä ja perusteltuja sekä metafyysisempiä, syvemmälle filosofiaan meneviä lajeja niitä etsiville.

Yksilöllinen ohjaus ja opetus on perustamme. Studio Daria sitoutuu olemaan läsnä.

Studio Darian visio Hyvinvoiva ihminen on hyvinvoiva ympäristö. Ympäristöön heijastuu ihmisen sisäinen maailmaa, niin kuin taivas heijastuu vedessä.

Idea yrityksen perustamisesta

Yrityksen tarina nivoutuu omaan kokemukseeni henkilönä ja yrityksen perustajana. Idea yrityksen perustamisesta syntyi omasta päätöksestä voida hyvin ja päästä eroon selkäkivuista, joista olin kärsinyt jo 15 vuotiaasta. Suomeen oli tuolloin rantautunut Pilates menetelmä, josta olin kuullut paljon hyvää. Hakeuduin fysioterapeutin suosituksen perusteella ensimmäiselle MP Pilates tunnilleni. Minulla oli niin sanottu ”vahva liikunta ja urheilu -tausta”, mutta heti ensimmäisellä tunnilla vapisin ja tärisin – tunsin välittömästi kehoni heikot ja voimattomat alueet. Kiinnostuin lajista niin paljon, että halusin opiskella sitä lisää ja hain ohjaajaksi. Valitsin Method Putkisto -instituutin, joka on pisimpään kouluttanut Pilates -ohjaajia.

MP Pilates -ohjaajakoulutuksen aikana pääsin eroon monista ”lukutoukka peräisistä” selkävaivoistani. Koulutuksen ja terveemmän selän lisäksi sain iki-innostuksen siivet tähän alaan. Innostuin myös muista Method Putkisto Instituutin koulutuksista, joten jatkoin opiskelua Method Putkisto Instituutissa. Seuraavat 10 vuotta olivat opiskeluntäytteiset ja niin omani kuin yritykseni kasvu- ja muutosprosessin aikaa.

Aloin vahvistua myös henkisesti

MP Pilates opintojeni aikana opiskelin myös iltalukiossa. Pidin taukoja lukemisesta, joiden aikana kävin läpi pilates -liikkeitä. Tauko harjoittelu virkisti ja paransi keskittymistä aina niin selvästi, että kirjoitin aiheesta opinnäytetyöni ”Pilates ja Aivojumppa”. Tuolloin syvennyin ensimmäistä kertaa todella mielen ja kehon ykseyden ja yhteyden teorian ja käytännön maailmaan. Pian huomasin, että kehon vahvistumista seurasi henkinen vahvistuminen.

Sisältä ulospäin harjoittelu vahvisti kykyäni kuunnella itseäni sekä fyysisellä että henkisellä tasolla. Itsetuntemuksen vahvistuminen alkoi ohjata toimintaani ja valintojani.”Keho Mieli” yhteyden merkitys vain korostui niin käytännön työssä ja opinnoissa kuin omassa harjoittelussakin. Olin vakuuttunut, etten enää koskaan haluaisi harjoitella vanhalla tavalla ”vain lihaksia” tai ”erillisiä fyysisiä taitoja”.

Syvyys oppi

Pian MP Pilates -harjoittelussa minulle tuli jonkunlainen seinä vastaan, johon etsin ratkaisua. Nyt tiedän, että kaipasin uutta tilaa kehooni ja mieleeni. Kiinnitin huomiota Method Putkisto ohjaajien tapaan liikkua, se oli vaivatonta, rentoa ja luonnollista. Näkemäni inspiroimana aloin opiskella Method Putkisto -syvävenyttelymenetelmää.

Opintojen aikana syvyys käsite avautuikin minulle aivan uudella tavalla. Jokainen kireä lihas oli jonkunlainen mielen tasolla oleva – solmu tai lukko – ongelma. Minulle Method Putkisto oli oppi omasta itsestäni.

Kerros kerrokselta etenin sisimpääni ja kehon harjoittelu muuttui yhä herkemmäksi ja henkisemmäksi.

Muutoskipu

Itsetuntemuksen vahvistuessa alkoi kasvu- ja muutosprosessi, joka oli vuoroin miellyttävä vuoroin vaikea ja kivulias. Piti luopua turhasta ja oppia olemaan tekemättä mitään antaen oikeiden asioiden tapahtua. Oli opeteltava rentoutumaan – pysähtymään, päästämään irti, luottamaan, tiedostamaan omat ajatukset ja teot sekä hiljentymään ja keskittymään. Vasta, kun herkistyin tuntemaan ja kuuntelemaan löysin sisäisen voimani ja kyvyn parantua.

Tästä alkoi luonnollinen sisäinen eheytymisprosessi. Oli erityisen koskettavaa oivaltaa, että eheytymisen pitikin vain antaa tapahtua, mitään muuta ei tarvinnut tehdä. Kun luovuin suorittajan ja tekijän roolista alkoi elämä taas virrata. Pian tunsin uudenlaista keveyttä ja tilan tunnetta, niin kehossa kuin mielessä ja sain vahvemman yhteyden sisäiseen voimaani.

Vuosituhantista tietämystä – Muinaisten oppien puhtaus

Omaan henkisempään olemassaoloon kaipasin syvällisempää tietoa olemassaolosta itsestään. Matkani aikana tutustuin muutamaan henkiseen oppiin, kuten jooga, taichi ja qigong. Löysin näistä opeista muinaista viisautta, joka kantoi kuin pelastusrengas minua muutos- ja kasvuprosessini läpi. Tunsin kuinka opille ja harjoitukselle todella omistautunut opettaja voi välittää kokemuksensa minulle pelkän sanan, kosketuksen tai joskus hiljaisuuden kautta.

Yksilöllinen ohjaus (opetus)

Yksilöllinen ohjaus on opettajan vahva läsnäolo. Sen kokeminen jätti pysyvän jäljen ja vaikutti siihen kuinka halusin itse ohjata jatkossa. Yksilöllisessä ohjauksessa opettaja sitoutuu kuuntelemaan ja aistimaan oppilastaan, mutta se ei ole yhdensuuntaista, myös oppilas sitoutuu opettajaansa, harjoitteluun ja ryhmäänsä. Se on hiljaista läsnäolon vuorovaikutusta opettajan ja oppilaan välillä.

Harjoittelun rauha

Koska elämme nopeuden ja tehokkuuden keskellä ja myös harjoittelusta usein puuttuu rauha. Harjoittelun rauha mahdollistaa rentoutumisen, pysähtymisen ja läsnäolon kokemuksen. Alussa ihmisen voi olla hyvinkin vaikea pysähtyä ja rauhoittua läsnäoloon, siksi rauhan luominen harjoittelun ympärille on mielestäni tärkeä.

Mestari

On ihanaa huomata kuinka jo näiden 10 vuoden aikana ”Keho Mieli” lajien tarjonta ja harrastus mahdollisuudet ovat kasvaneet. Ilmiö on kuitenkin niin tuore, että pitkän kokemuksen omaavia Mestari -opettajia on silti vielä vähän. Omakohtainen kokemukseni on, että Mestarin oppiin pääseminen on vaivan arvoinen. Mestarilta saatu tiedon murunenkin kantaa vielä vuosia eteenpäin. Mestari kykenee välittämään viisauttaan yhdellä sanalla, kosketuksella tai vain läsnäolollaan. Mestari näkee asioita jotka ovat itsensä ulottumattomissa.

– Kiitollisena Daria Panasenko